Tuomas Nurmela

Juurettomuus on aikamme synti - Vapaa yhteiskunta vaatii puolustajansa

 • Mauthausenin keskitysleirin krematorio
  Mauthausenin keskitysleirin krematorio
 • Keskitysleirin vangit merkittiin taustansa perusteella
  Keskitysleirin vangit merkittiin taustansa perusteella
 • Punaisella merkity rakennukset ovat yhä olemassa
  Punaisella merkity rakennukset ovat yhä olemassa
 • Ihmisen viha toista kohtaan johtaa kammottaviin asioihin
  Ihmisen viha toista kohtaan johtaa kammottaviin asioihin

Juurettomuus on aikamme synti. Viha toista ihmistä kohtaan on vienyt ihmiskunnan rappion partaalle aiemminkin. Rasismi, toisen ihmisen vihaaminen on virhe, jota emme saa toistaa. Jokaisen suomalaisen ja eurooppalaisen, joka flirttailee rasismin tai muiden ääriliikkeiden kanssa, tai on pesunkestävä natsi, on syytä tutustua Euroopan synkkään historiaan. Historiaan jota mm. Saksan, Itävallan ja Venäjän yhteiskunnat kantavat harteillaan.

Mummoni tuli 1920-luvulla pakolaisena Vienan Karjalasta Suomeen. Kokemastaan arjen syrjinnästä huolimatta hän kasvatti kuusi lasta, jotka ovat tärkeitä läheisilleen, mutta myös sadoille ellei tuhansille muille. Suurin osa heistä on tai on ollut opettaja tai kouluttaja, ja hyvä niin. Ortodoksimummoni lapsenlapsetkin ovat puhtaan objektiivisesti tarkasteltuna aivan täysipäistä porukkaa.

Olenkin ollut todella huolissani ja pahoillani Suomen ja Euroopan tilanteesta. En ole osannut itsellenikään selittää, miksi olen huolestunut. Ongelma on liittynyt ystävieni, kavereideni ja some-kuplaani päätyneiden ihmisten erilaisiin lähestymistapoihin.

Yksi on huolissaan Venäjästä, toinen ei ole pakolaisia vastaan, mutta pelkää islamin horjuttavan yhteiskuntaamme, kolmas on närkästynyt Suomen taloudellisesta tilanteesta, neljännellä on jotain hampaankolossa Kreikkaa ja koko Eurooppaa kohtaan ja viides vastustaa kaikkia edellisiä yhdessä ja erikseen. Leimakirveet eivät lennä vaan lentelevät suuntaan ja toiseen.

Tuntuu, että epäluottamus ja epäluulo ovat saaneet yliotteen. Emme osaa yhdessä tai erikseen käydä keskustelua, joka veisi Suomea ja Eurooppaa eteenpäin. Onko itsetuntomme kaikonnut? Emmekö osaa olla vahvoja ilman herjaamista ja uhkaamista? Olemmeko menettäneet kykymme keskustella?

Olen aiemmin kuvitellut, että ymmärrän toista maailmansotaa edeltäneet ja sitä seuranneet kauheudet. Olen ajatellut, että pystyn olemaan empaattinen ja suhtautumaan riittävällä kriittisyydellä sekä Stalinin että Hitlerin hirmutekoja kohtaan.

Kävin viime viikolla ensimmäistä kertaa keskitysleirillä ja ymmärsin, että olen ollut väärässä. Ymmärsin, etten ole ymmärtänyt. Huolestuin aiempaa enemmän.

Mauthausenin keskitysleiri Itävallassa oli aikanaan yksi natsi-Saksan suurimmista työleireistä. Käytännössä Mauthausenista johdettiin eteläisen Saksan ja Itävallan keskitysleirejä.

Älkää ymmärtäkö väärin, Mauthausenissa kaasutettiin ja poltettiin ihmisiä. Pääasiassa leirille joutuneet kuitenkin tapettiin työllä, työntämällä alas kalliolta tai juoksuttamalla sähköaitaan. Ei jäänyt kuitenkaan epäselväksi mihin viha toista ihmistä kohtaan ja yhden totuuden yhteiskunta johtaa.

Jokaisen suomalaisen ja eurooppalaisen, joka flirttailee rasismin tai muiden ääriliikkeiden kanssa tai pahimmassa tapauksessa on pesunkestävä natsi on todellakin syytä tutustua tarkasti mantereemme synkkään historiaan. Nimettömänä tai omalla nimellä lähetetyt ala-arvoiset herjausviestit, äärioikeistolaiset katupartiot tai polttopullojen heittäminen vastaanottokeskukseen vievät meitä askel askeleelta kohti rajansa sulkevaa Eurooppaa ja yhteiskuntaa, jossa minä en halua elää.

Vapaa yhteiskunta vaatii puolustajansa. Olethan sinä valmis, koska ihmisvihalle ja väkivallalle ei pidä antaa valtaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Koraani Bacon

Toimituksen poiminnat