Tuomas Nurmela

Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 1

  • Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 1

Kokoomus valitsee puheenjohtajan tulevana viikonloppuna Lappeenrannassa. Puheenjohtajavaalia silmällä pitäen julkaisen blogisarjan, jossa esitellään viisi asiaa, joita Kokoomuksen puheenjohtajuus edellyttää. Täyteen ahdetulla kokouspaikalla Lappeenrannan Rauhassa tullaan pohtimaan ja punnitsemaan ehdokkaita näiden viiden edellytyksen kautta.

Kuka minä olen määrittelemään viisi keskeisintä asiaa? Liityin Kokoomukseen vuosituhannen vaihteessa ja olen sen jälkeen toiminut kaikilla puolueen järjestötasoilla eri tehtävissä: paikallisyhdistyksen puheenjohtajana, piirihallituksen varapuheenjohtajana, Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajana, sekä puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsenenä. Olen ollut tekemässä kokoomuslaista politiikkaa kansainvälisissä järjestöissä ja eduskunnassa avustajana. Viimeiset vuodet olen seurannut Kokoomuksen taivalta yrityselämän ja politiikan välimaastossa lobbarina.

Mutta se ansioluettelostani, koska nyt kyse on paljon suuremmasta. Kyse on poliittisesta kansanliikkeestä, jonka moni suomalainen tuntee tärkeäksi. Kansanliikkeestä, joka on muuttanut Suomea ja Eurooppaa ja toivon sen pystyvän siihen myös tulevaisuudessa.

Ensimmäisessä osassa väitän, että Kokoomuksen puheenjohtajan on ymmärrettävä, että puolueen jäsenet eivät ole kahvinkeittäjiä.

Osa 1: Kokoomuksen jäsenet eivät ole kahvinkeittäjiä

Kokoomus on puolue, jota pidettiin vuosikymmeniä kuuluisana siitä, että sen ”järjestökone” ei ollut yhtä kovassa iskussa kuin muiden suurten puolueiden. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Kokoomuksen jäsenet ovat kuitenkin osoittaneet, että historia ei toista itseään. Puolue on onnistunut saamaan jäsenensä liikkeelle tekemään vaalityötä, mutta myös toimimaan aktiivisesti vaalien välillä. Esimerkiksi Toivo-talkoot ovat olleet suosittuja eri puolilla Suomea.

Kokoomuksen jäsenet eivät kuitenkaan tyydy vain keittämään vaalitilaisuuksiin kahvia ja odottamaan Helsingin tai Brysselin herrojen ja rouvien tulevan paikalle tapaamaan kansaa. Kokoomuksen jäsenet odottavat, että puolue-eliitti laittaa itsensä likoon. He odottavat myös arvostusta omalle työlleen. Kokoomuksen puheenjohtajan tulee olla johtamisen lisäksi osa kenttää. Puheenjohtaja ei saa olla vain satunnainen vierailija.

Kokoomuksen jäsenet haluavat tehdä politiikkaa ja niin he myös tekevät. Kokoomus onkin noussut 2000-luvulla Suomen suurimmaksi kuntapuolueeksi. Saavutus ei olisi mahdollista ilman ehdokkaita, vaalityöntekijöitä ja järjestötyön taitajia. Aktiiviset ihmiset ovat Kokoomukselle korvaamattomia.

Jokainen puolue tarvitsee vaali- ja järjestötyön taitajia; Ihmisiä jotka laittavat itsensä likoon toisten puolesta. Puolueen jäsenet haluavat osallistua, tuntea kuuluvansa poliittiseen liikkeeseen, johon voi luottaa ja jonka eteen on valmis tekemään töitä. Puolueen puheenjohtajan on myös ymmärrettävä, että puolueiden on muututtava. Yhden näkemyksen tulevaisuuden puoluetoiminnasta antaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan vastikään julkaisema Pelastakaa puolueet! -pamfletti. Muutkin näkemykset ovat varmasti tervetulleita.

Kokoomus on kuitenkin paljon enemmän kuin järjestötyö ja vaalikampanjat. Kokoomus on yhteisö, jota yhdistää arvot, vaikka yksittäisistä asioista voidaan olla eri mieltä. Kokoomus on parhaimmillaan yhteisö, jossa ihmiset tuntevat olevansa samalla tasolla muiden kanssa titteleistä välittämättä.

Väitän, että ihmiset kuuluvat Kokoomukseen juuri arvojen ja aatteen takia, ja se on Kokoomuksen puheenjohtajan ymmärrettävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JussiKoskinen kuva
Jussi Koskinen

"ihmiset kuuluvat Kokoomukseen juuri arvojen ja aatteen takia"

Aatteesta ja arvoista on vähän apua, jos ne eivät muutu konkreettisiksi tavoitteiksi ja poliittisiksi päätöksiksi.

Käyttäjän nurmelantuomas kuva
Tuomas Nurmela

Hyvä Jussi Koskinen,

Oikeassa olet, mutta ilman arvoja ja aatetta, merkitystä ja syitä on vain yksittäisiä tekoja, joilla on tai ei ole merkitystä suomalaisten kannalta.

Palaan tähän asiaan tämän päivän kirjoituksessani: http://nurmelantuomas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218...

Yt, Tuomas

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kukas ne kokoomuksen kahvit sitten keittäisi? Tuo vertaus ei oikein toimi.

Käyttäjän nurmelantuomas kuva
Tuomas Nurmela

Hyvä Jouni Snellman,

kyllä minä itsekin keitän vaalikentille ja tilaisuuksiin kahvia.

Kokoomuksen jäseniin ei pidä suhtautua vain kahvinkeittäjinä.

Yt, Tuomas

Käyttäjän MerjaHellsten kuva
Merja Hellsten

Kyllä Kokoomuksen pitää ensisijaisesti päästä tuosta ylimielisyyden leimasta ja tietystä kabinettipolitiikasta. Samoin tuosta Helsinki-keskeisyydestä.

Toimituksen poiminnat