Tuomas Nurmela

Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 2

  • Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 2

Kokoomus ei ole etujärjestö. Kokoomus on puolue, jolla on käsitys yhteiskunnasta ja maailmasta, jota se haluaa rakentaa. Ainakin haluan uskoa, että kokoomuksen kuulutaan ja sitä äänestetään, koska puolueen arvoihin ja aatteeseen uskotaan ja siihen samaistutaan. Toinen väitteeni on, että kokoomuksen puheenjohtajan on ymmärrettävä, että poliittista liikettä on johdettava poliittisella agendalla.

 

Osa 2: Kokoomus on merkityksiä, syitä, arvoja ja aatetta - Start with why!

Suomalaiset eivät äänestä kokoomusta puolueen tekojen takia. Suomalaiset äänestävät kokoomusta, koska uskovat syihin, joiden takia kokoomus tekee mitä se tekee. Puolueen ei pidä, eikä itse asiassa tarvitse juosta gallupien perässä. On kuitenkin selvää, että ilman gallup- ja vaalimenestystä on tuon taivaan yhdentekevää mitä mieltä on asioista.

Kokoomuksen puheenjohtajan on osattava kertoa puolueen jäsenille ja suomalaisille miksi puolue on olemassa. Mikä on kokoomuksen tarkoitus. Mihin kokoomus uskoo. Miksi kenenkään pitäisi korvaansa lotkauttaa puolueelle nimeltä Kansallinen Kokoomus?

Voin vakuuttaa, että parhaat viestintägurutkaan eivät loputtomasti käännä pohjimmiltaan onttoja tilanteita menestykseksi. On tarpeen muistaa, että ihmisillä on taipumus poimia uutisista negatiiviset asiat positiivisten sijaan. Kaiken lisäksi taitaa olla niin, että ilman selkeää suuntaa jokainen keinokin vaikuttaa huonolta.

Start with why. Kokoomuksen puheenjohtajan on siis osattava kertoa miksi puolue on olemassa ja millaista maailmaa hän joukkoineen haluaa rakentaa. Ja seisottava rohkeasti sanojensa takana, vaikka lunta tulisi tupaan. Puolueen periaateohjelman uudistamisen taakse ei voi piiloutua.

Kokoomuksella on ollut tehtävä ja merkitys, kun se on muuttanut vuosikymmenien varrella Suomea ja Eurooppaa. Toivottavasti kokoomuksella tulee myös jatkossa olemaan selkeä näkemys Suomesta ja Euroopasta sekä yhteisen maapallomme tulevaisuudesta.

Väitän, että kokoomus on epäonnistunut ja tulee epäonnistumaan joka kerta, kun puolue keskittyy puhumaan vain keinoista. Syy epäonnistumiselle on yksinkertainen: Ihmiset eivät samaistu keinoihin vaan syihin ja merkityksiin. Kokoomuksen jättäessä merkitysten ja tavoitteiden avaamisen väliin, muut puolueet käyttävät tilaisuuden edukseen ja kertovat mitä omalaatuisimmilla sanankäänteillä kokoomuksen perimmäisistä tavoitteista. Voin luvata, että kuva ei ole totuudenmukainen tai kaunis, kun muut määrittelevät kokoomuksen.

Puolueen puheenjohtajan on myös ymmärrettävä, millaisessa maailmassa elämme. On ymmärrettävä megatrendien lisäksi ihmisten arkea juuri tässä ja nyt. Mikä on kokoomuksen syy olla olemassa juuri nyt ja tulevaisuudessa?

 

PS. Sivuhuomiona todettakoon, että kokoomuksen nykyinen periaateohjelma on hyväksytty vuonna 2006 ja sitä edellinen vuonna 1993. Seuraava on tarkoitus käsitellä vuoden 2018 puoluekokouksessa eli valmistelu on käynnissä.

PPS. Tällä kertaa annan kaksi lukuvinkkiä. Simon Sinekin kirjoittamat kirjat Start with Why ja Leaders Eat Last kuvaavat hyvin, kuinka yhteistyötä, luottamusta ja muutosta voi johtaa innostavalla tavalla. Sinekin ajatteluun voi tutustua katsomalla puheen, jonka hän on pitänyt aihepiiristä: How great leaders inspire action.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat