Tuomas Nurmela

Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 3

  • Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 3

Pitkäjänteisesti toimiva ja menestyvä puolue rakentuu arvoille ja aatteelle. Ylevistä tavoitteista on kuitenkin vain vähän apua, jos niitä ei osata muuttaa tavoitteiksi, teoiksi ja poliittisiksi päätöksiksi.

 

Osa 3: On ymmärrettävä mihin maailma on menossa ja miten kehitys vaikuttaa suomalaisten arkeen

Kolmatta kokoomuksen puheenjohtajalta vaadittavaa edellytystä ei ole välttämättä helppo saavuttaa, koska se kattaa kolme hyvin eritasoista kokonaisuutta. Jotta puheenjohtaja voi avata kokoomuksen olemassaolon syytä sekä puolueen arvoja ja aatetta käytännönläheisesti, on hänen ymmärrettävä:

  • ihmisten arkea, sen iloja, huolia ja murheita,
  • laajempia yhteiskunnallisia mahdollisuuksia ja ongelmia sekä
  • nähtävä millaiset megatrendit muokkaavat maailmaa lähtemättömällä tavalla.

Kokoomuksen puheenjohtajan on mietittävä, mitä merkitystä edellä mainituilla kokonaisuuksilla voi olla. Kokoomuksen on nimittäin puhuttava huomisen ongelmista ja ratkaisuista jo tänään. Kokoomuksen on puhuttava mahdollisuuksien hyödyntämisestä jo tänään. Kokoomuksen on oltava edelläkävijä, koska luottamus Suomeen on palautettava niin kotimaassa kuin maailmalla.

Kokoomuksen ei pidä kuitenkaan keskittyä äänestäjien kosiskeluun nokkelilla iskulauseilla. Viidentoista sekunnin kiteytyksillä on toki aikansa ja paikkansa, mutta poliittisen viestin on kestettävä aikaa.

Arvoistaan ja aatteestaan varma puheenjohtaja pystyy rakentamaan joukkojensa kanssa näkemyksen asiaan kuin asiaan, koska kaikki tietävät millaista yhteiskuntaa he tavoittelevat. Asioista varma puheenjohtaja osaa kertoa tavoitteiden taustoja ja syitä. Lisäksi hän on valmis nopeaan reagointiin sekä osaa tarvittaessa käyttää hyväkseen nokkelia ja iskeviä sanankäänteitä.

Keskeistä kuitenkin on, että kokoomuksen puheenjohtaja osaa kertoa vastauksen kysymykseen: Miten kokoomuksen tavoittelema yhteiskunta vaikuttaa minun elämääni?

Analyysistä kohti käytäntöä ja ihmisten arkea

Kokoomuksen yhtenä suurimpana helmasyntinä pidetään ylimielisyyttä. Uskallan väittää, että mielikuva ylimielisyydestä on suurin este puolueen tiellä kohti pysyvää suurimman puolueen asemaa. Kuka haluaa samaistua ja äänestää ylimielistä puoluetta?

Ensimmäinen askel mielikuvan karistamiseen on, että kokoomuksen puheenjohtajalla on unelma Suomesta, Euroopasta ja maailmasta. Puheenjohtajalla on myös käsitys keinoista, joilla unelma saavutetaan. On oltava nöyrä, on jaksettava kuunnella ja keskustella, ja on jaksettava avata prosesseja ja päätösten syitä. Suomalaisille on kerrottava asiat kuten ne ovat.

Toinen askel vaatii, että puolueen puheenjohtaja ymmärtää, ettei pelkällä mielikuvapolitiikalla menestytä. Kokoomuksen on ymmärrettävä ihmisten arkea tässä ja nyt, koska ainoastaan suurista tavoitteista ja yhteiskunnallisista ihanteista puhuminen voi kalskahtaa ylimieliseltä. Arvojen merkityksestä voi lukea tarkemmin edellisestä blogista.

Kolmas askel ylimielisyydestä irtautumisen tiellä on puheenjohtaja, joka aidosti välittää suomalaisten elämästä ja antaa sen myös näkyä. Jos kokoomus ja sen puheenjohtaja osaavat samaistua suomalaisten arkeen, suomalaiset voivat samaistua kokoomukseen. Tuo samaistuminen luo pohjaa luottamukselle kokoomuksen arvoja, aatetta ja ratkaisuehdotuksia kohtaan.

Kokoomuksen on avata korvansa uudelleen ja kuunneltava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ylimielisyys on toisarvoista, jos kokoomuslaiset johtajakseen valitsevat epäluotettavan henkilön, Brutuksen. Orpo on Brutus, pettänyt haastamalla hyväntekijänsä.
Jos Kokoomus valitsee Orvon, on presidentin hyvä olla varuillaan jatkokauttaan ajatellen. Orvolle ei tuskia tuottaisi tehdä haloset.

Käyttäjän nurmelantuomas kuva
Tuomas Nurmela

Hyvä Jarmo Lauros

En osaa ottaa kantaa mahdollisiin Brutuksiin, Daavideihin tai Goljatteihin.

Ylimielisyys on sekä henkilösidonnaista että henkilöstä riippumatonta. Keskeistä on miten toimitaan.

Mitä tulee tasavallan presidenttiin, uskon hänen menestyksensä olevan riippumatonta kokoomuksen puheenjohtajasta. Uskallan jopa väittää, että enemmän kokoomus on riippuvainen Sauli Niinistön vaalimenestyksestä kuin päinvastoin.

Arto Jääskeläinen

Kokoomuksen ongelma on sen kutistuva ero Vihreiden kanssa. Pitkäaikainen vihervasemmistolainen aivopesu ja vääristyneen arvomaailman lobbaus on tehnyt tehtävänsä ja syövyttänyt arvopohjan sen mukaiseksi.

Ruuasta sanotaan usein "olet mitä syöt". Puolueista ja poliitikoista voisi sanoa "olet mitä puhut".

Jos Kokoomuslaisten suusta tulee samaa vihervasemmistolaista tavaraa kuin Vihreiden suusta niin missä ero ? Konservatismista ei ole mitään jäljellä.

Aiempi sininen Ruiskukka on muuttunut sairaan city-vihreäksi mitä saamme katsella vierestä. Vihreät myrkyt kiduttavat sitä ja tappavat hiljakseen.

Missä ovat Kokoomuksen konservatiivijohtajat joilla on terveet konservatiivit arvot ja kyky kestää city-vihreäsävyisen ympäristön välittämää vihervasemmistolaista painetta taipumatta siihen ?

Vihervasemmistolaisten työkalut: Mediahallinta, aivopesu, feminismi ja liberalismi.

Toimituksen poiminnat