Tuomas Nurmela

Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 4

  • Mitä Kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 4

Arvopoliitikko, joka ymmärtää ihmisten arkea, ja jolla on käsitys mihin maailma on menossa, ei vielä pärjää kokoomuksen puheenjohtajana. Kokoomuksen johtaminen vaatii taitoa neuvotella, koska niin puolueen sisällä kuin muiden puolueiden kanssa on löydettävä yhteinen sävel.

Osa 4: On osattava neuvotella niin omien kuin vieraiden kanssa.

Politiikka on pohjimmiltaan neuvotteluiden taidetta ja kokoomuksen puheenjohtajan on osattava johtaa neuvotteluita niin puolueen sisällä kuin ulkopuolella. Sisäisten neuvottelujen ja yhteisen näkemyksen muodostaminen korostuu, koska sisäisesti yhtenäinen puolue antaa puolueen puheenjohtajalle tilaa ja vapautta neuvotella. Hajanainen vastaavasti rajoittaa liikkumatilaa.

Keskeistä on käsittää, että jekuttaminen, huiputtaminen ja toisten osapuolien selkään puukottaminen ei ole neuvottelemista. Neuvotteluissa ei ole myöskään viisasta vetää toista osapuolta kölin alta ja voittaa neuvotteluja ”sata nolla”. Politiikkaan liittyvän julkisen teatterin takia käsitys rakentavasta neuvottelustrategiasta ja -taktiikasta on tainnut valitettavasti hämärtyä.

Mystinen neuvottelemisen taito

Neuvottelutaitoa mystifioida Suomessa liikaa. Viimeisin esimerkki mystisen neuvottelutaiturin asemaan nostetusta on Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Hän eittämättä onnistui nostamaan Nokian merkittävästä kriisistä ja loi tiiminsä kanssa edellytykset yrityksen uudelle menestykselle. Isossa kuvassa Nokian uudessa alussa ei ole kuitenkaan mitään mystistä.

Nokian ja Siilasmaan onnistuminen perustui neuvotteluihin panostamiseen ja hyvään johtamiseen. Menestyksen eväät voitaneen tiivistää neljään kokonaisuuteen:

  • selkeään näkemykseen omista päämääristä,
  • toisen osapuolen tavoitteiden ja motiivien ymmärtämiseen,
  • taitoon hallita sisäisiä ja ulkoisia odotuksia sekä
  • neuvottelujen johtamiseen siten, että prosessi etenee aikataulussa.

Kokoomuksen puheenjohtajalta on edellytettävä onnistumista samoissa asioissa, joissa Siilasmaa Nokiassa onnistui. Mitään vähempää ei voi odottaa.

Nöyränä sisäisen keskustelun äärellä

Kokoomuksen sisäisissä keskusteluissa puolueen puheenjohtajan on oltava erityisen nöyrä ja ymmärrettävä, että puolue ei ole yksilö- tai yksilöiden show. Kokoomuksen on oltava joukkue menestyäkseen. Puolueen sisäisissä neuvotteluissa on annettava tilaa keskustelulle ja erilaisille mielipiteille. Keskustelua on pyrittävä ruokkimaan, vahva puolueen puheenjohtaja kestää poikkeavat mielipiteet.

Samalla on todettava, että kokoomuksen puheenjohtajan on hallittava puolueen sisäisiä odotuksia. Puheenjohtajan ei nimittäin passaa odottaa, että puolueen jäsenet ostavat mukisematta selitykset selkeästi odotuksia heikommasta tuloksesta. Voin vakuuttaa, että kerta toisensa jälkeen neuvotteluihin yliammutuilla odotuksilla lähtevä puheenjohtaja on tuhon tiellä.

Neuvotteleminen vaatii sosiaalista pelisilmää, neuvoteltavien asioiden ymmärtämistä, joustavuutta ja omien asioiden takana pysymistä, kuitenkin ymmärtäen, että yksin oikeassa oleminen ei kanna pitkälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mielestäni puolueilla ei ole mitään tekemistä yrityksien kanssa. En ymmärrä, että miksi pitää puolueet vetää yrityksien tekemisiin mukaan? Ne eivät kuulu mitenkään yhteen. Valtion on vain taattava yrityksien kyky toimia Suomessa mutta niiden ei kuulu sotkeutua mukaan, samoin puolueiden kanssa.

Käyttäjän nurmelantuomas kuva
Tuomas Nurmela

Hyvä Topi Rantakivi,

kiitos osuvasta huomiosta. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että valtion rooli elinkeinoelämässä pitäisi olla mahdollisuuksia luova.

Olen myös sitä mieltä, että yrityselämän oppeja ei voi tuoda suoraan politiikkaan, luullen niiden toimivan sellaisenaan.

Neuvotteluihin liittyen olen kuitenkin edellisen ajatukseni kanssa hieman eri mieltä. Mielestäni neuvotteluihin ja niiden johtamiseen liittyy kovin paljon yleismaailmallisia tekijöitä, joten en pidä Nokian toimintatavan käyttämistä esimerkkinä huonona ratkaisuna.

-Tuomas

Toimituksen poiminnat