Tuomas Nurmela

Mitä kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 5

 • Mitä kokoomuksen puheenjohtajalta edellytetään, osa 5

Blogisarjani on päässyt viidenteen osaansa. Kaikki aiemmat edellytykset ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta ilman viimeistä edellytystä voivat jäädä ontoiksi.

Osa 5: Kokoomuksen puheenjohtajan on oltava innostunut politiikan kymmenottelija

Kokoomuksen puheenjohtajan on oltava politiikan kymmenottelija. On hallittava arvot ja aatteet sekä merkitykset ja syyt. Puolueaktiiveja ja äänestäjiä on arvostettava ja samalla on ymmärrettävä maailman tolaa ja ihmisten arkea. On myös osattava johtaa neuvotteluja. Kokoomuksen puheenjohtajalta odotetaan siis paljon.

Aiempien hieman teknisten edellytysten rinnalle nousee yksi tunneperäisempi edellytys: Kokoomuksen puheenjohtajan on nimittäin osattava innostaa, koska innostus tarttuu.

Innostus ei ole turhaa asioiden paisuttelua tai liioittelua. Innostus on tunnetta, aatteen paloa ja järjen ääntä. Innostus on toivoa, rohkeutta ja ymmärrystä kannustaa ja kuunnella. Innostus on uskoa tulevaisuuteen ja uusin ratkaisuihin. Innostunut kestää myös epäonnistumiset ja vähemmän fantastiset päivät.

Innostunut politiikan kymmenottelija on valmis kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kokoomuksen puheenjohtaja on valmis allekirjoittamaan Toivon käyttöohjeen, jota ei pitäisi puolueessa unohtaa:

 1. Älä häpeä olla innostunut. Kaiken kyynisyyden keskellä innostus on paras tapa saada muutkin innostumaan.
 2. Ei ole toivoa ilman positiivisia viestejä. Anna ihmisille uskoa tulevaisuuteen. Ole kuitenkin rehellinen.
 3. Älä peittele totuutta silloinkaan, kun se on epämiellyttävä. Etsi ratkaisuja.
 4. Älä heitä lokaa. Sano mieluummin jotain positiivista niistä, jotka ovat kanssasi toista mieltä.
 5. Vastakkainasettelun aika on ohi. Tulevaisuustalkoisiin tarvitaan ihmisiä joka puolelta. Älä etsi eroja. Ne eivät yhdistä ihmisiä. Niiden sijaan yhteiset päämäärät yhdistävät.
 6. Puhu kieltä, jota on helppo ymmärtää. Monimutkainen kieli ei ole osoitus älykkyydestä. SE on typerä tapa peittää ajatuksen puute ja tehokas tapa piilottaa hyväkin sellainen. Kerro mieluummin, miten päätökset vaikuttavat ihmisten arkeen.
 7. Älä jumiudu yksityiskohtiin. Kytke nekin suuriin päämääriin. Silloin ne saavat merkityksen.
 8. Jos sinua vastaan hyökätään, älä provosoidu. Empatia on yllättävä ja tehokas puolustus
 9. Tunnusta, kun olet tehnyt virheen. Uskalla pyytää anteeksi
 10. Kuuntele. Omat ajatuksesi ovat sinulle jo tuttuja. Vain kuuntelemalla tiedät, mitä myös muut ajattelevat.
 11. Ole rohkea. Toimi. Toiminta on kauneinta puhetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Näköjään kaikista tärkein edellytys jäi pois: kokoomuksen puheenjohtaja ei saa uhata istuvan Tasavallan Presidentin ulkopoliittista yksinvaltaa ja sen mahdollista jatkoa vuonna 2018.

Käyttäjän nurmelantuomas kuva
Tuomas Nurmela

Hyvä Jouni Snellman

Uskon, että tasavallan presidentin uudelleenvalinnan kannalta ei ole tuon taivaallista merkitystä kuka kolmesta ehdolla olevasta valitaan kokoomuksen puheenjohtajaksi. En pidäkään tasavallan presidentin siunausta minkäänlaisena edellytyksenä.

Ennemminkin on niin, että kokoomus on viimeisten vuosien aikana hyötynyt nykyisen tasavallan presidentin kansansuosiosta.

-Tuomas

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Siunaus" on hyvä sana tässä yhteydessä. Suomen Kuvalehti ja muut mediat ovat asialla paljon spekuloineet, mene ja tiedä.

Toimituksen poiminnat